In Advisory

Qualsevol empresa, sigui de la mida que sigui, si vol seguir creixent i generant valor en el mercat en el qual opera s’haurà d’adaptar a l’entorn que el rodeja i als canvis constants que es van produint, i si no es capaç d’assolir aquests objectius, la empresa es pot veure abocada en una situació de crisis on la solució passa si o si per un procés de reestructuració empresarial.

Ara bé, quines son les causes i les conseqüències d’aquestes crisis i com les podem detectar?

Les causes poden ser tant internes com externes, però en la majoria de casos són els factors interns els que no permeten a la empresa adaptar-se als canvis externs, per tant, les principals causes es poden relacionar amb la capacitat de gestió.

Externes:

 • Econòmiques:
  En períodes de creixement econòmics es mes fàcil que se’ns escapin els errors en la gestió del nostre negoci, ja que s’acostuma a guanyar diners i no som conscients del valor que podríem generar de més, en canvi en èpoques de crisis, es molt més senzill evidenciar aquests errors.
 • Tecnológicas:
  L’evolució constant que actualment s’estan duent a terme en els processos productius en el mercat, poden deixar obsolets les nostres tècniques de producció i els nostres productes/serveis.
 • Competitivas:
  L’entrada de nous competidors en el mercat, pot deixar a la empresa en una posició de debilitat.

Internes:

 • Estructura interna massa rígida per adaptar-se als canvis.
 • Falta d’autocrítica de l’equip gestor que culpabilitza de la crisis als factors externs.
 • Confiança cega en la recuperació de la situació econòmica.
 • No aplicar la resposta adequada en el moment adequat.
 • Absència de controls comptables i financers que alertin del desenvolupament del negoci i permetin a l’equip gestor anticipar-se als canvis.

Aquestes causes poden acabar sent definitives per a l’empresa si no s’actua amb un pla de viabilitat que contempli un procés de reestructuració capaç de donar continuïtat a l’empresa.

Quins processos de reestructuració empresarial existeixen?

Principalment es divideixen en dos models:

 1. Models d’expansió:
  Els models d’expansió contemplen les fusions i adquisicions d’empreses.
 2. Models de reorientació del negoci:
  Els de reorientació plantegen les escissions i les segregacions d’una part de l’activitat de l’empresa.

Aquests processos es centren en detectar els punts dèbils que incapaciten la creació de valor per part de l’empresa i estableixen una sèrie de pautes per potenciar aquelles àrees que creen valor i que són capaces de generar riquesa per als accionistes.

En el pròxim article del departament d’Advisory, explicarem els dos models de reestructuració empresarial i detallarem tots els avantatges que aquests poden aportar a la teva empresa.

Xavier Puiggròs Ribera
Economista
Departament d’Advisory

Recommended Posts

Leave a Comment

Contacte

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us contestarem, tan aviat com sigui possible.