In Andorra

La realitat andorrana pot permetre desenvolupar iniciatives interessants que poden incentivar la instal·lació al Principat tant de les Fintech com d’altres empreses tecnològiques perquè puguin desenvolupar els seus serveis

Vivim en un món accelerat a causa d’una revolució tecnològica. Els pagaments a través del mòbil, el Big Data, internet of things, les criptomonedes i el blockchain són només alguns exemples d’innovacions presents en la nostra vida quotidiana. La tecnologia ens envolta i està present en cada moment del nostre dia a dia. La relació dels usuaris amb els productes i els serveis tecnològics evolucionen sense límits i les innovacions plantegen uns reptes jurídics importants als quals hem de fer front.

Com és habitual, l’ordenament jurídic va per darrere d’aquestes realitats cada cop més presents a les nostres vides, i el repte que es planteja és regular aquells aspectes que encara s’estan desenvolupant.

Un dels principals desafiaments de futur del Principat d’Andorra és la innovació tecnològica. Precisament, per ajudar a desenvolupar aquestes noves empreses tecnològiques, han nascut diferents programes i associacions al país.

El Programa NIU d’Andorra Telecom, creat conjuntament amb diversos col·laboradors, tant en l’àmbit institucional, com de l’ensenyament i privats, té l’objectiu precís d’ajudar al desenvolupament de noves empreses tecnològiques, centrades en els àmbits de la seguretat digital, robòtica, experiència comercial, jocs, e-health & wellness, oci i esports, software defined i llenguatge. El programa les dota de finançament, recursos òptims i de seguiment per assegurar-ne l’èxit. El programa NIU es compon de les fases d’inscripció, selecció i adjudicació, aterratge, incubació i acceleració i és un via més que s’ofereix al Principat per tal de llançar amb èxit una start-up.

ACTinn és una altra associació sense ànim de lucre, que neix de la col·laboració d’empreses i entitats, impulsada per la iniciativa ACTUA. L’objectiu principal és, entre d’altres, identificar, promocionar i potenciar les iniciatives innovadores d’alt valor afegit i contribuir a la modernització dels sectors tradicionals.

A més, amb vocació d’afrontar els nous reptes de la tecnologia Blockchain neix ANDblockchain. La Confederació Empresarial Andorrana (CEA), entitat representativa de l’associacionisme empresarial andorrà, ha creat una nova comissió específica anomenada ANDblockchain dedicada a aquesta nova tecnologia que introdueix una realitat disruptiva que ha d’obrir un nou paradigma a nivell global.

S’ha creat una comissió específica d’innovació tecnològica amb l’objectiu que Andorra sigui un laboratori per a empreses de tecnologia financera, les anomenades Fintech

En aquest context, un dels sectors destacats que està prioritzant la innovació tecnològica és el sector financer: s’ha creat una comissió específica d’innovació tecnològica amb l’objectiu que Andorra sigui un laboratori per a empreses de tecnologia financera, les anomenades Fintech (de l’anglès Financial Technology). Les empreses Fintech apliquen la tecnologia per millorar les activitats i serveis financers i les seves principals funcions es focalitzen en quatre grans àrees de negocis: pagaments i transaccions, gestions de finances personals, plataformes de consultoria i comercialització, i els nous plantejaments de finançament i concessió de crèdits. Les Fintech són generalment start-up expertes en noves tecnologies que volen captar part del mercat dominat per grans empreses, que sovint són lentes i poc innovadores en l’adopció de noves tecnologies.

La realitat andorrana pot permetre desenvolupar iniciatives interessants que poden incentivar la instal·lació al Principat tant de les Fintech com d’altres empreses tecnològiques perquè puguin desenvolupar els seus serveis.

Ara estem tot just a un estadi incipient: comença una etapa interessant marcada per aquestes evolucions tecnològiques. La nova realitat, condicionada per l’ús de les noves tecnologies i a la qual ens estem adaptant, ha d’anar associada, de manera indissoluble, a un marc normatiu que la reguli d’una manera consistent i que aporti seguretat jurídica: l’ordenament jurídic ha d’introduir normativa nova i s’ha d’adaptar, necessàriament, a aquesta nova realitat.

 

Meritxell Alarcón
Advocada
Virtus Advocats

Recommended Posts

Leave a Comment

Contacte

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us contestarem, tan aviat com sigui possible.