In Advisory

L’anunci de la retirada progressiva dels estímuls per a l’economía de la Zona Euro per part del BCE ja ha arribat

El BCE inicia la retirada d’estímuls i avisa que podria pujar els tipus a partir de l’estiu de 2019.

El Banc Central Europeu va anunciar durant el passat mes de juny que reduirà al setembre de 2019 les compres de deute de 30.000 a 15.000 milions d’euros i que té previst que aquestes compres s’acabin a finals de l’any 2019.

A més a més, el BCE ha donat una primera indicació sobre quan arribaria la pujada de tipus. Ha assenyalat que seguiran en els nivells actuals almenys fins a l’estiu de 2019, o el temps que consideri necessari per aconseguir els objectius d’inflació i estabilitat de preus.
L’alça de tipus d’interès, en el 0% des de març de 2016, podria arribar per tant a partir de setembre del proper any, si bé Mario Draghi ha evitat donar qualsevol pista del moment per a aquesta primera pujada.

El president del BCE ha explicat en roda de premsa que la institució considera que es donen les condicions per confiar que la inflació s’acosta a l’objectiu proper al 2%, de manera sostinguda i generalitzada a la zona euro.

Tot i així, el BCE ha reduït a la baixa la seva estimació d’alça del PIB en 2018 respecte a les seves previsions de març i ara espera el 2,1% per aquest any (en lloc del 2,4% de fa tres mesos), l’1,9% el 2019, que roman sense canvis, i l’1,7% durant 2020. Les estimacions d’inflació s’han revisat a l’alça respecte al març, amb una previsió de l’1,7% per aquest any i 2019 (en lloc de l’1,4% de març per a tots dos anys) i també per 2020. Aquestes estimacions estimacions no inclouen l’efecte dels aranzels anunciats per EUA als productes europeus, que Draghi creu tindran un efecte limitat pel conegut fins ara.

 

Xavier Puiggròs Ribera
Economista
Departament d’Advisory

Recommended Posts

Leave a Comment

Contacte

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us contestarem, tan aviat com sigui possible.