In Andorra

Cada vegada hi ha més decisions que es prenen automàticament pels sistemes informàtics i malgrat el desconeixement general sobre el camp de la Intel·ligència Artificial (IA) vivim envoltats en el nostre dia a dia d’ella. Diàriament generem quantitats massives d’informació que són la clau per a trobar relacions i patrons impossibles de detectar sense les tècniques de la IA i que com a conseqüència resulta la nostra pèrdua de privacitat.

Què és la intel·ligència artificial?

La intel·ligència artificial (IA) representa un conjunt de disciplines de programari, lògica, informàtica i filosofia que estan destinades a fer que els ordinadors realitzin funcions que es pensava que eren exclusivament humanes, com percebre el significat en el llenguatge escrit o parlat, aprendre, reconèixer expressions facials o prendre decisions complexes.

El camp de la IA té una llarga història que es remunta al s. XIX, però va anar en la dècada de 1956 quan Marvin Minsky, J. McCarthy, N. Rochester i C. E. Shannon encunyen el terme “intel·ligència artificial” que definien com “la ciència i l’enginyeria de fabricar màquines intel·ligents, especialment màquines intel·ligents de computació” entenent per intel·ligent la part de la informàtica orientada a obtenir resultats.

Per què la intel·ligència artificial?

Cada vegada hi ha més decisions que es prenen automàticament pels sistemes informàtics i malgrat el desconeixement general sobre aquest camp vivim envoltats en el nostre dia a dia de la IA. Quan usem el GPS del cotxe i com a dispositiu intel·ligent decideix com és la millor ruta per a arribar a la nostra destinació, quan realitzes una pregunta a l’assistent d’Apple Siri i respon o quan acabem una sèrie de Netflix i el sistema ens recomana una nova sèrie ja que és capaç de reconèixer els nostres gustos són uns pocs dels molts exemples de IA que ens envolten.

Des d’un punt de vista econòmic, resulta molt atractiu que les màquines puguin fer tasques per a les quals se solia requerir la intervenció humana i sembla complicat que les empreses que vulguin mantenir-se competitives en el mercat puguin renunciar a la IA i les noves tecnologies.

Però existeixen perills…

Les dades són clau. Les eines de IA necessiten dades i sense dades no hi ha machine learning.

Mitjançant aquestes dades la IA ja és capaç d’automatitzar i substituir algunes funcions humanes amb màquines quines poden veure, sentir, respondre a preguntes, aprendre, extreure conclusions i resoldre problemes. Però el gran objectiu de la IA és la superinteligencia, és a dir, aconseguir que les màquines tinguin una intel·ligència superior a la de l’ésser humà mitjà.

No obstant això, el perill no resideix en aquesta hipotètica i futura super intel·ligència artificial, sinó que el perill ja està present. Com presenciem i va explicar Edward Snowden en el Web Summit de Lisboa, la recopilació de dades és l’abús què està generant informació que pot ser utilitzada en contra dels nostres interessos.

Actualment els algorismes en què es basen els motors de cerca en internet o els assistents personals dels nostres mòbils coneixen els nostres moviments, els nostres gustos i fins i tot poden arribar a inferir en el que pensem. Diàriament generem quantitats massives d’informació que són la clau per a trobar relacions i patrons impossibles de detectar sense les tècniques de IA i que com a conseqüència resulta la nostra pèrdua de privacitat.

Sabem realment quin ús fan de les nostres dades Google, Amazon o Facebook?

Edward Snowden opina que només cadascun de nosaltres pot evitar aquesta recopilació de dades i pèrdua de privacitat. Hauríem de tenir dret a ostentar una còpia de totes les dades personals que generem, controlar el seu ús i decidir a qui li permetem l’accés i en quines condicions, en lloc que estiguin en mans de grans corporacions, com Google, Amazon o Facebook sense poder saber realment quin ús fan de les nostres dades.

El nostre equip vaig poder ajudar-te en qualsevol aspecte relacionat amb la protecció de dades i noves tecnologies. Si tens qualsevol dubte o necessites aclariment sobre aquest tema, no dubtis a contactar-nos.

 

 

 

Maritxell Alarcón
Advocada
Virtus Advocats

Recent Posts

Leave a Comment

Contacte

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us contestarem, tan aviat com sigui possible.