In Andorra

Andorra intercanviarà informació relativa a la informació sobre comptes financers i matèria fiscal amb 95 jurisdiccions.

El Parlament en data 30 de novembre del 2016 va aprovar la Llei 19/2016 d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, que va ser publicada el dia 22 de desembre del 2016.

Posteriorment, aquesta Llei va ser modificada per la Llei 29/2017 el 29 de desembre del 2017, que incorpora la llista de les 41 jurisdiccions amb les quals l’any 2018 s’intercanviarà automàticament informació de comptes financers, referent a l’any 2017, en el marc de l’Acord multilateral d’intercanvi automàtic d’informació en matèria tributària entre autoritats competents.

Addicionalment, la Llei 30/2017 va incorporar la llista de les 32 jurisdiccions amb les quals l’any 2019 s’intercanviarà automàticament informació de comptes financers referent a l’any 2018, en el marc de l’MCAA (Multilateral Competent Authority Agreement).

Finalment, la Llei 19/2018 incorpora la llista de les 22 jurisdiccions amb les quals l’any 2020 s’intercanviarà automàticament informació de comptes financers referent a l’any 2019.

La darrera modificació del Reglament de desenvolupament de la Llei 18/2016, publicada al BOPA el dia 3 d’octubre de 2018 introdueix ajustos per adaptar els aspectes introduïts per les successives modificacions de la Llei 19/2016 per aclarir aspectes tècnics de la norma i per adaptar-la a l’estàndard comú de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) de les normes de comunicació i diligència deguda relatives a la informació sobre comptes financers. Així, aquesta modificació actualitza el contingut de dos articles i tres annexos.

Però què és l’intercanvi automàtic d’informació?

L’intercanvi automàtic d’informació té el seu fonament legal en el Common Reporting Standard (CRS) de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Aquest estàndard defineix quan i com les autoritats fiscals han d’intercanviar informació en relació amb comptes financers per tal d’erradicar l’evasió fiscal.

Amb quins països intercanvia informació Andorra?

Andorra intercanviarà informació relativa a la informació sobre comptes financers i matèria fiscal (no s’intercanvia cap informació sobre béns immobiliaris) amb els 95 estats i jurisdiccions següents:

Les 41 jurisdiccions amb les quals l’any 2018 s’intercanviarà automàticament informació de comptes financers i matèria fiscal, referent a l’any 2017:

Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Gibraltar, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Regne Unit, Suècia, Liechtenstein, Mònaco, San Marino, Argentina, Austràlia, Illes Fèroe, Groenlàndia, Islàndia, Regne de Noruega, Sud-àfrica, Corea del Sud i Emirats Àrabs Units.

Les 32 jurisdiccions amb les quals l’any 2019 s’intercanviarà automàticament informació de comptes financers i matèria fiscal referent a l’any 2018:

Índia, Mèxic, Canadà, Brasil, Xina, Indonèsia, Japó, Rússia i Aràbia Saudita, Xile, Suïssa, Israel, Colòmbia, Costa Rica, Kuwait, Malàisia, Uruguai, Bermudes, Illes Verges Britàniques, Illes Caiman, Guernsey, Illa de Man, Jersey, Montserrat, Seychelles, Illes Turks i Caicos, Antigua i Barbuda, Illes Cook, Curaçao, Grenada, Maurici, Sant Vicent i les Grenadines.

les 22 jurisdiccions amb les quals l’any 2020 s’intercanviarà automàticament informació de comptes financers i matèria fiscal referent a l’any 2019:

Albània, Anguila, Azerbaidjan, Bahrain, Belize, Barbados, Ghana, Illes Marshall, Les Bahames, Líban, Nauru, Nigèria, Niue, Nova Zelanda, Pakistan, Panamà, Qatar, Saint Cristopher i Nevis, Saint Lucia, Singapur, Saint-Martin, Turquia .

Quins son els subjectes obligats?

Anualment els subjectes obligats, les entitats residents a Andorra i les sucursals d’entitats no residents situades a Andorra, entitats asseguradores, entitats bancàries, societats financeres d’inversió, agències financeres d’inversió, societats gestores de patrimonis, societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva en actius financers, comunicaran aquesta informació a Govern quin comunicarà la informació a les corresponents jurisdiccions.

Quines persones estan subjectes i quines son les seves obligacions?

Estan subjectes els titulars de comptes financers a Andorra, que siguin residents fiscals d’un estat amb el qual s’apliqui l’Intercanvi Automàtic d’Informació. Els titulars hauran de facilitar la informació requerida en relació amb la seva residència fiscal. En determinats casos aquesta obligació pot implicar emplenar una autocertificació per identificar i certificar la seva residència fiscal. En altres casos, es pot requerir informació o documentació addicional per poder identificar la residència fiscal.

En conclusió, tot i que fa uns anys es penses que era una meta gairebé impossible d’assolir, es tracta d’una realitat, amb l’objectiu que tots els països assegurin que els seus residents compleixen amb les seves obligacions fiscals, i així evitar que els contribuents eludeixin tributar situant els seus béns fora de l’estat de residencia.

 

 

Meritxell Alarcón
Advocada
Virtus Advocats

Recent Posts

Leave a Comment

Contacte

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us contestarem, tan aviat com sigui possible.