In Andorra

Estem en una etapa de transició entre el món on-chain i off-chain, un canvi de mentalitat i de transformació de l’especialitat jurídica on els Smart Contracts seran una eina bàsica en els despatxos d’advocats mercantilistes.

Últimament i cada vegada amb més freqüència escoltem el concepte de Smart Contract que traduït literalment al castellà significa “contracte intel·ligent”. Però, és realment un contracte intel·ligent? Per a respondre a aquesta qüestió coneguem que s’entén per Smart Contract i quin és el seu funcionament.

Què és un Smart Contract (SC)?

El precursor dels Smart Contracts és Nick Szabo, sospitós de ser Satoshi Nakamoto el creador de Bitcoin i Blockchain, alguna cosa que ell sempre ha negat i ja en 1996 va definir així els SC:

“I call these new contracts “smart”, becausethey llauri far habiti functional than theirinanimate paper-*based ancestors. No usi ofartificial intelligence is implied. A smart contractis a set of promises, specified in digital form, including protocols within which the partiesperform on these promises”.

Amb aquests elements definitoris podem concretar que avui dia per SC s’entén com un conjunt de promeses programades en un mòdul format per un contigu de línies de codi virtual (a través de Solidity que s’utilitza específicament en Ethereum) que conformen una unitat autònoma que una vegada implementat en la cadena de blocs és capaç de processar informació, relacionar-se amb el seu entorn (Oracle), respondre a instruccions rebudes des de dins o des de fora del sistema i executar de forma automàtica accions o tasques introduïdes prèviament per a les quals hagi estat programat.

Llavors, un SC no pot qualificar-se com un contracte jurídicament, sinó un programari informàtic que processa informació, segueix instruccions i executa segons el programat. I tampoc és intel·ligent, sinó que ho és el programa que l’executa.

Funcionament

Et preguntaràs com és possible concretar el món on-*chain i off-*chain, o cosa que és el mateix, com connectem un programari amb actius reals. La resposta és a través de Blockchain, és a dir, s’utilitza una base de dades xifrada i immutable on pot registrar-se actius. En el cas dels SC és Ethereum, una Blockchainevolucionada que permet l’ús d’un llenguatge de programació més sofisticat i flexible creada per Vitalik Buterin i que s’ha convertit en la plataforma per excel·lència per al desenvolupament de SC.

Posem un exemple senzill en l’àmbit de les apostes esportives, vull apostar 7 ethers pel F.C. Barcelona i el meu company vol apostar la mateixa quantitat per al Reial Madrid. Dipositem les quantitats acordades en Ethereum, en un Smart Contract programat amb Solidity perquè s’executi automàticament ingressant els diners a aquell que resulti guanyador del partit. Un ens extern a la cadena de blocs, anomenat Oracle li donarà aquesta informació al SC i dipositarà automàticament els fons al guanyador. En el cas que el vencedor del partit fos el F.C. Barcelona en finalitzar el partit disposaria de 14 ethers en el meu compte.

És una eina nova i indubtablement els usos que es donaran en un futur seran més extensos que els actuals, podent-se utilitzar en serveis financers, salut, propietat intel·lectual, herències, serveis energètics i fins i tot en sistemes de votació.

Avantatges

  • Eficiència: estem en un àmbit de confiança pel qual no es requereixen intermediaris i es reduiria temps i costos.
  • Inmutabilitat: tot queda registrat en la cadena de blocs de Ethereum pel que no es pot perdre la informació.
  • Compliment: no està subjecte a interpretació de cap de les parts si la condició succeeix s’executarà automàticament.
  • Autoejecución: en un contracte electrònic s’utilitza un llenguatge natural destinat a l’ésser humà i el seu compliment depèn de la voluntat humana i dels tribunals, en canvi, un SC utilitza el llenguatge de Solidity destinat a una màquina, per la qual cosa una vegada les parts acorden la seva activació aquesta s’executarà automàticament quan es compleixi la condició. Pel que el no complir els pactes resulta tècnicament impossible, Fiat justitia, et pereatmundus.

Inconvenients

  • Utilització d’un llenguatge no natural destinat a una màquina i no a l’ésser humà, amb el qual poden sorgir problemes de vici del consentiment si els signants no entenen els pactes sobretot en relacions amb consumidors.
  • Seguretat jurídica: limitació reguladora, pràcticament està tot per definir:

– Determinació de la jurisdicció a la qual hauria d’estar subjecte un SC.
– Determinació de la responsabilitat si el SCprogramat conté errors.
–  Les parts d’un SC podran acudir a l’àmbit d’actuació del dret contractual tradicional o els tribunals podran desentendre’s.

Estem en una etapa de transició entre el món on-*chain i off-*chain, un canvi de mentalitat i de transformació de l’especialitat jurídica on els SC seran una eina bàsica en els despatxos mercantilistes que hauran de treballar molt estretament amb els programadors perquè un contracte negociat i redactat per un advocat sigui plasmat per un programador.
Seguirem amb atenció l’evolució d’aquests aspectes amb la finalitat d’assessorar els nostres clients en aquest apassionant àmbit.

 

Maritxell Alarcón
Advocada

Recent Posts

Leave a Comment

Contacte

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us contestarem, tan aviat com sigui possible.