In Advisory

En l’article d’aquesta mateixa secció de nostra WMR del mes anterior parlàvem sobre innovació empresarial i transformació digital. Destacàvem la importància que les empreses treballessin per a potenciar aquestes àrees per a afrontar l’evolució tecnològica que actualment estem vivint.

Per a això, destaquem les claus i estructures necessàries que ajudaran les empreses a estar més prop del seu objectiu com a innovació i transformació digital.

Un dels objectius de la transformació digital és disposar d’unes eines innovadores que permetin a la direcció de la societat conèixer tota la informació possible de cada àrea del negoci.

Encara així, el valor afegit que busquen actualment les empreses amb la transformació digital és la fiabilitat de la informació que obtenen. Que aquesta sigui veraç i que coincideixi amb la realitat, ja que és l’única manera possible de poder prendre decisions que generin un impacte positiu en totes les àrees de la societat.

Estem parlant doncs de l’anàlisi de dades o més conegut com “data analytics” perquè les empreses poden estar millor equipades per a prendre decisions estratègiques i augmentar el seu volum de negocis.

Pel que aquells departaments de l’empresa que precisen més d’un rol d’anàlisi i enteniment de les dades financeres i operatives de totes les àrees de l’empresa són els de Comptabilitat, Finances i Gestió empresarial.

Amb tota aquesta informació, és fàcil d’entendre que els departaments abans esmentats de la majoria de les empreses considerin que disposar d’aquelles eines capaces de facilitar dades fiables sobre el funcionament del negoci, és vital.

És fàcil d’entendre que els departaments de Finances i de Gestió Empresarial de la majoria de les empreses considerin que disposar d’aquelles eines capaces de facilitar dades fiables sobre el funcionament del negoci, és vital.

Encara així, malgrat la gran importància que li donen els departaments de Finances i Gestió empresarial a l’anàlisi de dades, la majoria de les organitzacions financeres encara no tenen implementades totalment aquest tipus d’eines.

Un dels obstacles que més es repeteix per a totes les organitzacions consisteix en la necessitat de justificar l’impacte real i tangible que una inversió d’aquest tipus pot representar. En general és difícil que les empreses vegin un clar retorn de la inversió, sobretot a curt termini, més enllà de la reducció de costos com a principal avantatge.

Per aquest motiu, cal analitzar més enllà del curt termini ja que no cal veure l’adopció d’aquestes noves eines com una reducció simple de costos mitjançant la substitució de personal dels departaments de Gestió i finances per les eines d’innovació digital.

Aquelles empreses que adopten les eines d’anàlisis de dades com la consecució d’objectius a mitjà i llarg termini, són les que tenen més èxit.

Així i tot, això no significa que l’anàlisi de dades hagi de centrar-se en prendre decisions a mitjà termini, sinó que l’anàlisi ha d’elaborar-se amb rapidesa.

És a dir, els departaments de Finances i de Gestió empresarial, per a continuar sent rellevants, han d’anar més enllà del seu rol com a elaboradors d’informes i convertir-se en consultors empresarials que ofereixin informació financera, operativa i estratègica de qualitat a la resta d’àrees de la companyia.

L’anàlisi ha d’efectuar-se amb rapidesa, però els resultats no es detectaran fins al mitjà o llarg termini.

A mesura que augmenta la velocitat de la disrupció, l’empresa també ha d’adaptar-se ràpidament. No obstant això, amb massa freqüència les organitzacions comencen per avaluar els requisits i funcionalitats d’una nova tecnologia per a donar cobertura a un procés, i en gran part dels casos passen mesos o anys tractant d’harmonitzar els sistemes i perfeccionant les seves dades abans de construir la solució adequada.

Per aquest motiu, recalquem que l’anàlisi ha d’efectuar-se amb rapidesa, però els resultats no es detectessin fins al mitjà o llarg termini.

En el següent article analitzarem aquells objectius a tenir en compte tant a mitjà com a llarg termini.

 

 

Xavi Puiggròs
Economista
Departamento de Advisory

Recent Posts

Leave a Comment

Contacte

Podeu enviar-nos un correu electrònic i us contestarem, tan aviat com sigui possible.